Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

Τσίμπημα ψύλλων vs. κοριών.Ποια η διαφορά τους και πως τα ξεχωρίζουμε.

Τσίμπημα ψύλλων vs. κοριών.Ποια η διαφορά τους και πως τα ξεχωρίζουμε.

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εντόμων αυτών είναι ότι τρέφονται με αίμα και συνήθως τσιμπάνε πολλές φορές πάνω στο δέρμα μας ή στο δέρμα των ζώων.Οι κοριοί συνήθως δραστηριοποιούνται το βράδυ και τσιμπάνε σε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας κατά την διάρκεια του ύπνου μας.Τα τσιμπήματα τους είναι πολύ κοντινά μεταξύ τους (από 1 ως 3 εκατοστά) και συνήθως είναι στην σειρά,χαρακτηριστικό το οποίο μας κάνει να τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τσιμπήματα (κουνούπια,ψύλλους,κτλ).Οι ψύλλοι δραστηριοποιούνται και την μέρα και την νύχτα αμέσως μόλις αισθανθούν την θερμότητα του ξενιστή (ανθρώπου,ζώου) όπου και πηδάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται με αίμα.Τα τσιμπήματα τους είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.Συνήθως τσιμπάνε σε πόδια,μέση,χέρια.Τα τσιμπήματα τους προκαλούν σχεδόν αμέσως φαγούρα.
 Κοριός:
Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα ζώων και ανθρώπων. Μπορούν να περάσουν ακόμη και από περάσματα που δεν ξεπερνούν σε πάχος μια πιστωτική κάρτα και εντοπίζουν την ανθρώπινη παρουσία από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την εκπνοή.
Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια.
Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου. Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό.
Τσιμπήματα κοριού:

Ψύλλος:
οι ψύλλοι έχουν σώμα 1,5-4 χιλιοστά μήκος με μακριά τα πίσω πόδια.Δεν πετούν αλλά έχουν την ικανότητα να πηδούν.Εχουν χρώμα σκούρο καφέ-μαύρο.Ο θηλυκός ψύλλος γεννά πολύ μικρά, λευκά αυγά, σε μέρη που δεν έχει φως και σε γωνίες των σπιτιών με σκόνη. Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται εκεί και αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες μοιάζουν με σκουλήκια. Οι προνύμφες σχηματίζουν βομβύκιο (κουκούλι) και μεταμορφώνονται σε τέλεια έντομα. Δεν έχουν μάτια, ωστόσο στο στόμα αναπτύσσουν όργανα που τους επιτρέπουν να μασούν. Παρότι οι ενήλικοι ψύλλοι τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, οι προνύμφες τρέφονται και με οργανικές ύλες, μεταξύ των οποίων και περιττώματα των ώριμων ψύλλων.
                                                                           Τσιμπήματα ψύλλων

http://www.spiticleanandkill.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου