Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Σαρανταποδαρούσα:Τι προκαλεί το τσίμπημα της?

Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπενδρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριάποδων που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χειλόποδα. Το μήκος του σώματός της κυμαίνεται από 5 ως 30 εκατοστά.Δύο είναι τα πιο γνωστά είδη που συναντάμε: Η Scutigera coleoptrata και η Scolopendra. 
Η πρώτη βρίσκεται συνήθως σε μέρη υγρά για αυτό και τις συναντάμε τους ζεστούς μήνες και μέσα σε σπίτια (συνήθως στο μπάνιο),έχει μέχρι 15 μακριά ζεύγη ποδιών,έχει χρώμα γκριζοκίτρινο και περπατάει πολύ γρήγορα.Θεωρείται ακίνδυνο αφού δεν τσιμπάει εύκολα.Τρέφεται με έντομα.

Το δεύτερο είδος η γνωστή μας Σκολοπένδρα χρώμα καφεκίτρινο,πάνω από 15 ζεύγη ποδιών, εκ των οποίων το πρώτο έχει την μορφή άγκιστρων που εκκρίνουν το δηλητήριο, ζει συνήθως κάτω από πέτρες και τρέφεται επίσης με έντομα.Συλλαμβάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Το τσίμπημα από σαρανταποδαρούσες δεν προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για τον άνθρωπο.Συνήθως προκαλεί πόνο,τσούξιμο,πρήξιμο,ερυθρότητα και φαγούρα. Σπανιότατα (μάλλον όπου υπάρχει αλλεργική προδιάθεση) εμφανίζονται γενικά συμπτώματα όπως ζάλη, εμετός, πρόβλημα αναπνοής, πτώση πίεσης ή και απώλεια συνείδησης.
Στα ζώα όμως το τσίμπημα της σαρανταποδαρούσας είναι περισσότερο επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. 

Στα σπίτια εισέρχονται κυρίως από σωληνώσεις,πόρτες,παράθυρα,μικρές τρύπες σε τοίχους κτλ.
Εισέρχονται κυρίως για να προφυλαχθούν από την πολλή ζέστη το καλοκαίρι και το πολύ κρύο τον χειμώνα.Αντιμετωπίζονται δύσκολα λόγω το ότι κρύβονται καλά και σε σκοτεινά μέρη.Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή σε υγρά μέρη,κήπους,γλάστρες,υπόγεια και κάτω από πέτρες αφού συνήθως εκεί τις συναντάμε.Ψεκασμοί με εντομοκτόνα και η απουσία άλλων εντόμων στον ίδιο χώρο είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης τους.

www.spiticleanandkill.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου